Encsi Hírek

Encsi Hírekben megjelenő cikkeink

Encsi Hírek cikkei - 2019. december

„ A mese a nevelés táltos paripája”
A mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a csodák átélésére. A mese rendkívül hasznos a gyermekeknek az egészséges személyiségük fejlődése szempontjából. Általa gazdagodik a fantáziájuk, a szókincsük, fejlődik tőle az alkalmazkodóképességük. Segíti őket abban, hogy hosszabban és kitartóan tudjanak figyelni. Találkoznak azzal a helyzettel, mely megmutatja számukra, hogy a problémás esetekben is van megoldás. Felkészíti a lelküket az élet megpróbáltatásaira, megkönnyíti a mindennapi nehézségeket elviselni. Ezért próbálunk mi, tanító nénik a lehető legtöbbször időt szakítani arra, hogy meséljünk a kisiskolásainknak. Sőt! Bevonjuk őket a mesélésbe! Az idén első osztályosokkal készültünk óriási izgalommal és szorgalommal a „Kesztyűmese” előadására. Ezzel a fellépéssel ünnepeltük a népmese napját. Annak ellenére, hogy még csak néhány hete kerültek iskolába ezek a gyerekek, bátran, vidáman játszották el, hogyan költöztek be az állatok a kesztyűbe. Az alsó tagozatosok és az óvodások is örömmel tekintették meg a kis „művészek” előadását. Tudom, hogy néha nagyon fárasztóak a napok, de tegyük félre időnként a napi gondokat, és meséljünk a gyermekeinknek! A közös mesélés minden résztvevő számára élmény, örömforrás, hiszen mi, felnőttek is szeretünk „mesevilágban” élni!
Kardos Edit
tanító néni
Csapatban versenyezni jó!
„Az összedolgozás képessége, az egyik legnagyobb érték az életben”- mottóval nyitották meg 2019. 11. 15-én a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei fordulóját Miskolcon. A verseny célja az, hogy segítsék a diákokat azon képességek kibontakoztatásában, hogy közösen összedolgozva oldjanak meg problémákat. A verseny lehetőséget teremtett arra, hogy átéljék az együtt gondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett összemérhessék anyanyelvi tudásukat. Az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4. c osztályos tanulói, Bujnóczki Anna, Radics Mária, Szabó Luca Anna és Varga Balázs sikeresen birkózott meg az anyanyelvi feladatokkal. S hogy mennyire tudtak eligazodni anyanyelvünk útvesztőiben, mi sem mutatja jobban, mint az elért 5. helyezés a megye legjobbjai között. Megérdemelt jutalmukat 2019. november 21-én vehették át ünnepélyes díjkiosztó keretében Miskolcon. Gratulálunk nekik!
Kassayné Tresánszki Csilla
Asztalitenisz a Zrínyiben
Iskolánk törekszik arra, hogy minél több sportággal megismertesse tanulóit, így vettük fel intézményünk sportágai közé az asztaliteniszt. Idén az első komolyabb megmérettetésre november 19-én került sor Baktakéken, ahol ismét kiemelkedő sikereket értek el iskolánk növendékei a sport terén, ugyanis csapat és egyéni kategóriában is színvonalas szereplést nyújtottak az amatőr asztalitenisz diákolimpián. A kitartó edzés és gyakorlás meghozta gyümölcsét: a 6 iskola diákjai között zajló versengésen az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulói csapatban IV. helyezést értek el, egyéniben pedig a következő eredmények születtek: III. helyen végzett Varga Belián Zoltán, IV. helyezett lett Varga Ábel. A csapat tagja volt még: Kövér Zalán és Kocsis Milán. Felkészítő tanáruk Nyitrainé Lukács Katalin. Örömünkre szolgál, hogy iskolánk hírnevét az asztalitenisz csapatunk szép eredménye tovább öregbíti.
Szikszón jártunk
2019.11.19-én részt vettünk a Szabóné Prokop Etelka Matematika Emlékversenyen Szikszón. Iskolánk felső tagozatát Laczkó Jázmin, Kiss Alexa és Illés Bendegúz Levente képviselte. Sok iskola megjelent, és igazán színvonalas rendezvényen vehettünk részt. Nagyon izgultak a gyerekek, mert először vettek részt ezen a versenyen. A befektetett munka meghozta a gyümölcsét. Az 5. évfolyamon Illés Bendegúz Levente 5., Laczkó Jázmin 7. helyezést ért el.A 6. évfolyamon Kiss Alexa a dobogó 3. fokát foglalta el.Gratulálunk nekik, és további sok siker kívánunk!
Losoncziné Simon Csilla
Őszikék a Zrínyiben
Iskolánkban minden évben megemlékezünk a szüreti hagyományokról. Idén az 1.b osztályosok kapták ezt a feladatot. Nagyon lelkesen készültünk az előadásra a gyermekekkel. Igaz, még csak alig egy hónapja lépték át az iskola kapuját, mégis igazi nagy iskolásként szerepeltek. Műsorunkban, mely az „Őszikék” nevet kapta, nemcsak a szüretet, hanem más, ősszel kapcsolatos hagyományt is megelevenítettünk. Bemutattunk különféle őszi játékokat, az őszi gyümölcsökről, zöldségekről kis verset mondtunk. Előhívtuk Dióbél bácsit, és felkeltettük az Öreg csőszt. A kislányok esőtáncot jártak. Produkciónk zárásaként az „A tokaji szőlőhegyen” című dalt énekeltük és játszottuk el, amit az érdeklődő közönséggel is megtanítottunk. Nagyon jó volt látni a sok csillogó szempárt; a gyerekek lelkesen közreműködtek az előadásban. Műsorunkkal ellátogattunk az óvodába, ahol az óvó néniknek és volt társaiknak is megmutathatták, milyen ügyes iskolás lett belőlük. Örömmel tölt el minket a gyerekek aktivitása. E kis műsor előkészületei során közelebb kerültünk egymáshoz, igazi közösséggé kovácsolódtunk.
Szemkóné Kocsis Marianna
és Szakács-Fehér Katalin

Encsi Hírek cikkei - 2020. március

Diákolimpiai elődöntő Tokajban
Iskolánkból 15 tanulóval, 8 leány és 7 fiú sportolóval neveztünk be a „Fekvenyomó Diákolimpia” országos elődöntőjébe, amit 2020. február 15-én Tokajban rendezett meg a Magyar Diákolimpia Szövetség. Az országos döntő előtt több helyszínen is megrendezik az elődöntőket, és egy ranglistát állítanak fel. Súlycsoportokonként a 8 legjobbat hívják meg Encs városában harmadszor megrendezett országos döntőre. Kora reggel indultunk a sporteseményre, melyet a Szerencsi SZC Tokaji Kereskedelmi Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Sportcsarnokában rendeztek meg. Az ünnepélyes megnyitón Posta György úr, Tokaj polgármestere köszöntötte a megjelent sportolókat és kísérőiket. A rendezvényt Rónaszéki András úr, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke nyitotta meg, és kívánt eredményes versenyzést. Dr. Szatmáry-Antal Tamás versenyigazgató vezetésével (akinek az egész szervezés, és így az elődöntő létrejötte köszönhető) kezdődött el a verseny, a lányok egyéni és csapatversenyével. Iskolánk tanulói magabiztosan versenyeztek. Immár harmadszor lettek a legjobbak. Mind csapatban, mint egyénileg kimagasló eredményeket értek el. A fiúk megmérettetésére délután került sor, ahol lenyűgöző teljesítményt nyújtottak. Ők is elhozták a kupát és egyéniben is sikeresen versenyeztek.
Nyitrainé Lukács Katalin
felkészítő tanár
Eredményeink:
Név Kcs. Helyezés Csapat Név Kcs. Helyezés Csapat
Balázs Lili IV. I. I. hely Gärtner Szabolcs IV. I. I. hely
Bohos Inez IV. II. I. hely Gyurcsó Levente IV. II. I. hely
Csehi Dorina IV. I. I. hely Hoskó Tamás IV. III. I. hely
Lakatos Emese IV. II. I. hely Kiss Balázs Barnabás IV. II. I. hely
Suha Virginia Maja IV. I. I. hely Novák István Csaba IV. I. I. hely
Suhaj Lea Éva IV. I. I. hely Piák Zsombor IV. I. I. hely
Molnár Nikolett V. IV. I. hely Ulrik Dezső V. I. I. hely
Együtt vagyunk, győzni fogunk!
A DVTK labdarúgó csapata 2019. december 15-én vasárnap 18 órától játszotta az OTP Bank Liga 2019/2020-as idényének utolsó mérkőzését. Ezen az eseményen több mint 1000 általános és középiskolás diák is részt vehetett a csapat vezetőségének jóvoltából, a DVTK vendégeként. Iskolánk tanulói is közöttük voltak, így részesei lehettünk a nagy rangadónak, amikor a bajnoki címvédő Ferencváros érkezett a DVTK Stadionba. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ezen az estén szurkolásból nem volt hiány, hiszen több mint 8000 néző volt kint a zárómeccsen. Bár a lelkesedést kicsit visszavetette a 15. percben elvégzett vendég szabadrúgás, amikor Zubkov állt a labda mögé, és gólt lőtt a kapu jobb felső sarkába. Danilović beleért ugyan, de védeni nem tudott, így az FTC megszerezte a vezetést. Ez a gyors gól rányomta a bélyegét az első félidőre. Bár a második félidőben jobban játszottak a helyiek, mégsem tudtak gólt szerezni. A hideg idő ellenére a hangulat forró volt, tanulóink hangos biztatása a pályára is hallatszott. Ennek köszönhetően a hétfői tanórákon nagy volt a csend, mert a fiúk és lányok hangja már a hazafelé vezető úton sem volt hallható. Reméljük, hogy a jövőben is lesz még lehetőségünk eljutni a DVTK stadionba, és szurkolhatunk ennek a méltán híres és nagy múltú labdarúgó csapatnak, hiszen ha: „Együtt vagyunk, győzni fogunk!”
Miczán Nikoletta
pedagógus
Mazsola
Iskolánk 1. évfolyamos tanulói a Lázár Ervin program keretében bábszínházi előadást tekinthettek meg. A program (melyet ebben a tanévben indítottak) lehetőséget biztosít minden általános iskolás tanuló számára, hogy évente több alkalommal különböző kulturális eseményen vegyen részt. A Csodamalom Bábszínház január 8-án látogatott el hozzánk, a Mazsola című előadást mutatták be. A történet a kedvelt és jól ismert Futrinka utcában játszódik. Manófalvi Manó csinosan berendezett sütőtök otthonába befogadja az induri-pinduri malacot, Mazsolát. A kicsit falánk és lusta malackával számos kalandot éltünk át, sokszor mosolyt csalva az arcokra. A gyerekek ámulattal nézték a gyönyörű díszletet és a csodaszép bábokat. A történet tanulságos volt, mert rávilágított arra, hogy mennyire fontos az egymás iránti tisztelet, szeretet. Bízunk benne, hogy a program jövőre is folytatódik, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekek minél több kulturális élménnyel gazdagodjanak.
1.évfolyam
Mesés élményeink
Megtisztelő lehetőséggel élhet iskolánk, hogy részt vehet egy országos kezdeményezésben, a Lázár Ervin program keretén belül. A második évfolyam 2020. január 16-án 1400 órai kezdettel a Zrínyi Ilona Általános Iskola és AMI aulájában a Ludas Matyi című bábelőadást tekinthette meg. Az újszerű feldolgozású mese minden gyermek számára nagyszerű élmény adott, amit többször is tapssal jutalmaztak. Tanulóink mindig szívesen vesznek részt ilyen programokban, hisz újabb és újabb élményekkel gazdagodnak. Az iskolába visszaérkezve megbeszéltük a mese tanulságát, majd mindenki lerajzolta a számára legkedvesebb részt. Köszönettel vettük és a jövőben is szeretnénk részt venni ilyen programokon.
2.évfolyam
Exerlights bemutató
Intézményünkben, az Encsi Zrínyiben a 2018/2019-es tanévben lehetőségünk nyílt egy új eszköz kipróbálására, használatára. A „Mozogj velünk, sportolni megyünk” program keretein belül, 4 iskolával együtt, az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az Exerlights-ot, mint új innovatív eszközt használhassuk. A feladatunk az volt, hogy teszteljük testnevelésóra keretein belül, hogy van e létjogosultsága labdasportágakon túl is ezen edzőrendszer használatának? Az Exerligths egy sokoldalúan felhasználható innovatív eszköz, amely a reakciógyorsaság és a koncentráció fejlesztésében vállal kulcsszerepet. A gyerekek figyelme folyamatosan fenntartott, a villanó fények véletlenszerű változása által nem lankadhat a diákok figyelme. A testnevelőknek lehetőségük van saját feladatok létrehozására, akár több színű fény variálásával. Ebben a tanévben egy bemutató órán vehettünk részt Bekecsen, 2020. február 7-én. Jeles vendégek tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt: Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke; Szabó Árpád, a Szerencsi Tankerültei Központ igazgatója; Dr. Horváth Zita a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Vince Ottó egykori válogatott labdarúgó. További 4 iskola is meghívásban részesült (iskolánként 10-10 fő tanulóval). A napot próbák előzték meg, hiszen feladatunk volt, hogy mind az 5 intézmény képviselői úgy hajtsa végre a feladatokat, hogy az iskolák és a feladatok közti átmenet a lehető leggyorsabban végbemenjen. A bemutató óra célja az volt, hogy bemutassa a meghívott vendégeknek, hogy a testnevelésóra keretein belül is hasznos az eszköz megléte, ugyanis célkitűzés, hogy a köznevelési rendszerben minél szélesebb körben kívánják alkalmazni ezt az eszközt. Minden iskolának volt egy 10 perces bemutató szekciója. A mi iskolánk növendékei kosárlabda feladatokat mutattak be, többi iskola floorball, labdarúgás, és két intézmény közösen testnevelési játékokat mutattak be az Exerlights eszköz segítségével. A tanulók örömmel végezték a feladatokat, a végrehajtás során látni lehetett, hogy a diákok rutinosan mozognak az eszköz segítségével színesített világban. A nap eredményesen zárult, iskolánk tanulóit dicsérettel illették, és megköszönték minden résztvevőnek a színvonalas bemutatót.
Alsós farsang a Zrínyiben
„A farsang februárban nagy örömet ünnepel, múlik a tél, a tavasznak jönni kell!” Február 14-én iskolánk alsó tagozatos tanulói vidáman búcsúztatták a telet. Iskolánk főépülete szépen feldíszítve várta a mulatságba érkezőket. A 7. és 8. osztályos tanulók gyönyörű keringővel nyitották meg a bált. Ezután már minden osztály izgatottan várta, hogy bemutathassa a produkcióját. Igényesen összeállított műsorral, szép jelmezekben léptek fel tanulóink. Színes kavalkád kápráztatta el a szülőket, vendégeket. Találkozhattunk: Bulinyitókkal, Vadnyugati táncosokkal, Tűzlányokkal és az indiánokkal, Széktáncosokkal, Táncoló makikkal, Bennszülöttekkel, Pinokiókkal, Szabadon lázadókkal, Egy szoknya, egy nadrágban táncolókkal. Minden produkció nagy tapsot kapott. Ezt követte a tánc, amihez a zenét Monostori Csaba biztosította. A tombola- sorsoláson rengetegen örülhettek, hisz értékes nyereményekkel térhettek haza. Látva a boldog gyermekarcokat, az elégedett szülőket: e szép Hagyományt feltétlen ápolnunk kell! Szeretném megköszönni mindenki munkáját, támogatását.
Szuhai Ilona
Diök segítő pedagógus
Karácsony a Zrínyiben
Idén a karácsonyi műsor összeállítása az én feladatom volt az iskolánkban. Aki már készített hasonlót, az tudja, nem könnyű minden évben új ötletekkel előállni, hiszen a karácsony a szeretet ünnepe, a kis Jézus születése mint téma, már adott majd kétezer éve. Diákokkal-diákoknak készítjük a műsort, így idén a régi és a mai karácsonyok értékeit, hangulatát és üzenetét állítottuk párhuzamba. Napjaink rohanó világában sajnos egyre kevesebb idő jut a személyes kapcsolataink ápolására, és ilyenkor próbáljuk bepótolni az év közben elmaradt törődést, figyelmet, szeretetet. Az volt a szándékunk, hogy a gyerekeknek megmutassuk: szüleik, nagyszüleik és dédszüleik hogyan töltötték az ünnepeket családjuk körében, amikor még nem az ajándék mennyisége és értéke volt a fontos, hanem az, hogy együtt legyen a család. Ma már lassan sajnos csak az számít értéknek: hány lájkot kapott az internetre feltöltött fénykép a fáról és az ajándékok tömkelegéről. Azt hiszem, a karácsony e kissé rendhagyó megközelítése nyitott fülekre és szívekre talált tanítványaink körében. Köszönetet szeretnék mondani a műsorban szereplő diákjainknak és kollégáimnak: Hankó Erika Klaudiának, Orosz Nikolettnek, Kiss Gábornak és Gyurcsó Lászlónak azért, hogy szabad idejüket feláldozva segítettek abban, hogy az idei karácsonyi műsor is színvonalas és megható legyen. Írásomat egy Aranyosi Ervin idézettel szeretném zárni. Jusson eszünkbe ne csak karácsony táján: „Mi lenne, ha nem vennénk el, s megpróbálnánk adni, s mindenkit, ki emberré lett, el tudnánk fogadni? Mi lenne, ha megélhetnénk, mind a boldogságot, s szeretettel jobbá tennénk az egész világot?”
Miczán Nikoletta
pedagógus
Farsangi bál a Zrínyiben
„Februárban, farsang felé elkergetjük a telet, bár szép volt a nagykarácsony, fáztunk éppen eleget. Kérünk egy kis meleget! Jelmezt öltünk a Zrínyiben, síppal-dobbal lármázunk egy keveset, hogy a hosszú, szürke álom, érjen véget, ha lehet, s ne hozzon több hideget. Így várjuk a langyos tavaszt, számláljuk a perceket, reggel-este, napról napra, a kedvünk is kedvesebb, ha az égbolt derűsebb.” Ezzel az átírt kis verssel köszöntöttem 2020.02.21-én farsangi bálunkon megjelent kedves vendégeinket, a szülőket, pedagógusainkat, a jelmezbe bújt gyerekeket és iskolánk vezetését. Hagyományainkhoz híven a 8. osztályosok csodaszép keringőjével kezdődött az este. A fekete öltönybe bújt fiúk és fehér ruhás lányok összhangja, fegyelmezett tánca, igazán felemelő volt. A táncot Bacsó Beáta tanította be, és én segítőként közreműködtem. Köszönjük áldozatos munkáját, a tánc magas színvonalú kivitelezését. Bízom benne, hogy minden egyes lépés élmény, egy szép emlék marad tanulóinknak! A keringőt követően iskolánk művésztanárai parádés műsorukkal hangolták rá a közönségünket a karneváli a „feelingre”. Hankó Erika Klaudia tanárnő énekhangjával, míg Homoki János tanár úr szaxofonjátékával örvendeztette meg vendégeinket. Ezután következett az osztályok felvonulása, amely igazán pöttyösre, emodzsisra és táncosra sikeredett. A produkciók között láthattunk nagyon ötletes Túró Rudikat (5.b) jókedvű emodzsikat (5.c), az 50-es évek Amerikáját idézve a Grease című film táncosait (7.b) és csakis UV-fényben világító és táncoló struccokat (6.b). Végül az első helyezést a 6.b Struccai nyerték, amiben Nyitrainé Lukács Katalin osztályfőnök is szerepet vállalt. Gratulálunk nekik, és a többi osztálynak is a színvonalas szerepléshez. Ezt követően DISCO várta a gyerekeket, közben pedig sor került a tombolahúzásra is. Sok felajánlás, ajándék gyűlt össze, ezért köszönet az osztályoknak, az egyéni felajánlóknak és a vállalkozóknak. Bízom benne, hogy jövőre is fantasztikus produkciókkal, és hasonlóan meghitt, látványos keringővel ünnepelhetjük a maszkabálunkat! Remélem, lassan áttáncolunk a tavaszba, és a telet elbúcsúztatva már újabb feladatinkra tudunk koncentrálni mindannyian! Egy idézettel zárom soraimat: „Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem, hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz.”
Orosz Nikolett
DÖK segítő pedagógus

Encsi Hírek cikkei - 2020. június

A kitartás próbája volt ez az év
Véget ért a 2019-2020-as tanév. Szeptemberben senki sem gondolta, hogy március 16-tól nem az iskolapadban ülő tanulóknak adjuk a megoldandó feladatokat. A járványhelyzet miatt a mindennapos iskolába járásról áttértünk a digitális távoktatásra. Ez mindenkinek szokatlan és új dolog volt. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy kitartó munkával mindannyian sikeresen teljesítettük a ránk nehezedő feladatokat. Szülők, diákok, pedagógusok összehangolt munkájára volt szükség ehhez. Köszönjük a szülők aktív támogató közreműködését, hiszen a mindennapi segítő munkájuk nélkül nem működött volna eredményesen a távoktatás. Ebben a rendkívüli helyzetben is fontos feladatunk volt a tanulók tanulmányi munkájának folyamatos ellenőrzése és értékelése. Visszajelzést küldtünk a szülőknek gyermekük tudásáról, az esetleges hiányosságokról. Az értékeléseket lezártuk. Büszkék vagyunk a tanítványainkra! A kitűnő és jeles tanulmányi eredményt elérő diákjainkat könyvjutalomban részesítettük. A 2019/2020. tanévben kitűnő és jeles tanulmányi eredményt elért tanulóink:
KITŰNŐK:
Név Osztály Név Osztály
Péter Szimonetta Debóra 1.a Barna Tamás Dominik 1.b
Bessenyei Hanna Amanda 1.b Mercz Levente 1.b
Kovács Erina Zoé 1.b Radics Seherezádé Ildikó 1.b
Fehér Rózsa Hajnalka 1.c Kazinczy Hajnalka Hanna 1.c
Lukács Lehel 1.c Péderi Márk 1.c
Takács Zétény 1.c Tóth Hanna 1.c
Zsiga József 1.c FKravjánszki Anikó 2.a
Farkas Luca 2.c Gottfried Nimród 2.c
Gyurcsó Jázmin 2.c Havasi Marcell 2.c
Kiss Milán 2.c Makkai Dániel 2.c
Makkai Márton 2.c Orosz Benedek Ferenc 2.c
Sándor Zsófia 2.c Horváth Dzsenifer 3.a
Bancsók-Varga Alexa 3.b Bodolai Blanka 3.b
Bujnóczki Anna 4.c Ferencsák Gabriella 4.c
Varga Balázs 4.c Bódog Róbert 5.c
Kovács Alex 5.c Laczkó Jázmin 5.c
Tövis Fruzsina 5.c Kiss Alexa 6.b
Szemkó Réka 6.b Zsiga Lilla 6.b
Kecskés Roland 7.a Zádori Dalma Zoé 7.a
Dobozi Hanna Sára 7.b Juhász Lilla 7.b
Stumpf Boglárka 7.b Szabó Flóra 7.b
Kiss Balázs Barnabás 8.b

JELESEK:
Név Osztály Név Osztály
Angyal Katalin 1.a Szajkó Melissza 1.a
Albert Dorina Margaréta 1.b Kóta Johanna Jolán 1.b
Tulyu Mirella Zoé 1.b Konecsni-Győrik Ármin Pál 1.c
Makó Milán 1.c Simkó Dominik 1.c
Tilimon Lívia Patrícia 1.c Tóth Patrícia Virág 1.c
Tóbiás Marietta Emma 2.a Magos Szilárd 2.b
Bódog Tifani 2.c Horváth Panna 2.c
Jánosik Ágnes 2.c Kavasánszki Dávid 2.c
Klima Bianka 2.c Kovács Vivien Petra 2.c
Olejnyik Benedek 2.c Molnár Letícia Mária 3.b
Bányai Bence Noel 4.b Kandik Áron 4.b
Klima Lea 4.b Kondás Kristóf 4.b
Mészáros Barnabás Noé 4.b Tóth Tímea Katalin 4.b
Lakatos Arabella Hanna 4.c Radics Mária 4.c
Szabó Luca Anna 4.c Balogh Tímea 5.a
Peczár Nóra 5.b Tomkó Anna 5.b
Hoskó Viktória 5.c Kocsis Dorka 5.c
Kovács Vanda Adrienn 5.c Glonczi Fruzsina 6.a
Görcsös Nikolett 6.b Kazinczy Flóra 6.b
Németh Leóna 6.b Novák Ákos 6.b
Pajkos Dorián 6.b Bőcsi Márk 7.a
Link Nikol Rita 7.b Márkus Dániel 7.b
Takács Tamás 7.b Horváth Krisztián 8.a
Kovács Izabella Zsófia 8.b

AZ ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLŐ 8. OSZTÁLYOS TANÍTVÁNYAINK::
 • Zrínyi-emlékplakettel tüntettük ki Kiss Balázs Barnabást,
 • Kimagasló művészeti tevékenységéért emlékplakettet és könyvjutalmat vehetett át Csehi Dorina, aki polgármesteri elismerésben is részesült,
 • „Jó tanuló, jó sportoló” címet Balázs Lili, Gärtner Szabolcs 8.b osztályos tanulók, és Horváth Krisztián 8.a osztályos diákunk kapta,
 • Nyolcadik osztályban jeles tanulmányi eredményt ért el Kovács Izabella Zsófia, aki könyvjutalmat vehetett át,
 • Kimagasló sporttevékenységéért könyvjutalomban részesült és oklevelet vehetett át: Ferencsák Csaba Mátyás, Tóbiás Krisztián, Ulrik Dezső és Klima László 8.a, Mihalkó Írisz, Novák István Csaba, Suhaj Lea Éva, Varga Ábel István 8.b,
 • Aktív közösségi tevékenységért könyvjutalomban részesült Lakatos Zsófia 8.a, Kocsis Milán, Gyurcsó Levente és Kövér Zalán 8.b.
 • Iskolánk nevelőtestülete
  Szeretek rajzolni!
  Igaz, hogy csak másodikos vagyok, de már több rajzpályázaton is sikerrel szerepeltem. Örömmel tudtam meg, Encs város honlapjáról, hogy lehetőség van újabb rajz készítésére. A városunkat is elérte a KORONA-vírus. Így nem járhatok iskolába, rengetek időt töltök itthon anyukámmal és a nagyimmal. Számítógépen kapom a tanulnivalót. Ha gondom van, még a tanító nénimet is felhívhatom segítségért. Így tettem most is, és megbeszéltük, hogy milyen elképzeléseim vannak. Először készítettem egy vázlatot, melyet átküldtem tanító néninek, és ő hasznos tanácsokkal látott el. Mivel „Maradj otthon” címmel kellett rajzot készíteni, én is a mi házunkat rajzoltam le. Igyekeztem felhívni a figyelmet arra is, hogy ebben az időszakban mire kell nagyon figyelni! Sokat dolgoztam pályamunkámmal, ami megérte, mivel II. helyezést értem el, és nagyon boldog voltam.
  Olejnyik Benedek
  2.c
  Az otthonomról rajzoltam
  Encs Város Önkormányzatának a honlapjáról, illetve az 1. c osztály számára által létrehozott virtuális osztályteremből értesültem a meghirdetett rajzpályázatról. Anyukám felolvasta nekem, hogy milyen témáról lehet elkészíteni a pályázati munkát. Rögtön kedvet kaptam hozzá, mert nagyon szeretek rajzolni. Már az első gondolatom az volt, hogy a nappalinkat fogom lerajzolni, mivel ott tartózkodunk a legtöbbet. Ott játszunk, olvasunk, tévézünk, és ott zajlanak a közös beszélgetések is. Anyukámmal megbeszéltem az elképzelésemet. Ő is jónak tartotta. Mikor készen lettem, lefotózta és elküldte a megadott e-mail címre. Szeretném megköszönni az ötletes pályázati kiírást! A „Maradj otthon” szlogen sokáig cseng majd még a fülemben. Örülök, hogy részt vehettem a rajzpályázaton, és annak is, hogy helyezést is értem el!
  Péderi Márk
  1. c osztályos tanuló
  Gyermeknap Encsen
  Izgatottan vártuk május utolsó vasárnapját, a városi gyermeknapot. Idén, mint minden más, ez is rendhagyó módon zajlott. Már a jelentkezés is online történt. Az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és AMI 6. b osztályából többen jelentkeztünk az azfaltrajzversenyre, sportversenyekre. Vasárnap esős reggelre ébredtünk. Tudtuk, hogy a rajzverseny elmarad, de az osztályunkból így is többen találkoztunk a Sportcsarnok előtt. / Görcsös Nikolett, Kiss Alexa, Orosz Emma, Szemkó Réka, Katika néni az osztályfőnökünk és természetesen a szüleink/. Már a regisztrációnál csokit kaptunk mindannyian. A csarnokba belépve az akadálypályák már fel voltak állítva. A gyerekek többsége szülőkkel érkezett. Katika néni mindenhová benevezett minket, „Ha már itt vagyunk” címszó alatt! Sorban végeztük a feladatokat, ügyesen teljesítettünk, aminek meg lett az eredménye. A célba rúgást Alexa és Réka nyerte, jutalmuk egy-egy focilabda volt. Az összetett célba dobó versenyt Réka nyerte, jutalma egy értékes könyv. Az íjászkodásnál Emma mindenkit megszégyenítő eredménnyel, magasan győzött. Ezután felkérték, jelentkezzen a miskolci íjászszakosztályba. Együtt örültünk sikerének. Az ő jutalma is egy könyv lett. Itt a felnőttek is bizonyíthattak. A feladatok végzése közben két bohóc gondoskodott a jó hangulatról, a gyerekek szórakoztatásáról. Különböző lufifigurákat készítettek kicsiknek, nagyoknak. A rendezvény zárása egy focimeccs volt, mely döntetlen eredménnyel zárult. Elégedetten, boldogan indultunk haza kora délután.
  Reméljük, jövőre újra találkozunk!
  Köszönjük a szervezők munkáját!


  Kiss Alexa és Szemkó Réka
  6.b
  Megújul az Encsi Zrínyi
  Nagy öröm számunkra, hogy a Szerencsi Tankerületi Központ által elnyert EFOP-4.1.2-2017-127-es kódszámú „Iskola 2020 Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében” elnevezésű pályázati konstrukció jóvoltából hamarosan megújul az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A közel 530 millió forint pályázati forrásból felújításra kerül az intézmény külső-belső környezete. A köznevelési intézmény Táncsics Mihály úti főépülete mellett megújul a Bem József utcai telephelye is. Az elnyert pályázati forrásból megtörténik az épületek infrastrukturális fejlesztése, korszerűsítése, illetve kapacitásbővítése. A projekt keretében megújulnak a szaktantermek, a fejlesztő és tehetséggondozó foglalkozások megtartására alkalmas helyiségek, a közösségi terek, a tanári szobák, a vizesblokkok. Sor kerül a tető részleges felújítására és akadálymentesítésre is. Az épület elavult villamosvezeték-hálózatának cseréje mellett új lámpatestek és világító berendezések kerülnek felszerelése, továbbá megújul a tantermek padlóburkolata is. A projektnek köszönhetően az intézmény külső környezete is gazdagodik, szépül, hiszen a zöldfelület fejlesztése, játszóeszközök, padok kihelyezése is megvalósul. A mindennapos testnevelés hatékonysága érdekében öntött gumiburkolatú sportpálya kerül kialakításra mindkét feladatellátási helyen. Ezen pályázati forrásból bővül az iskola infokommunikációs eszközparkja is a digitális környezet fejlesztése érdekében. Nagyon örülünk annak, hogy a közel 600 diákkal működő iskola korszerűsítése megvalósul, és a felújítás után intézményünk megfelel majd a 21. századi iskola követelményeinek.
  Szabó Árpád
  a Szerencsi Tankerületi Központ igaztatója
  Nyelvész 2020
  A járványveszély életünk sok területén változtatásra kényszerített bennünket. Emiatt szinte mindent másként kellett csinálnunk, mint ahogy eddig tettük. Iskolánk diákjai közül néhányan már tanév elejétől lelkesen készültek a Bendegúz Anyanyelvi tanulmányi versenyre. Azért, hogy a versengés izgalmairól és örömeiről ne kelljen lemondaniuk a tanulóknak, a szervezők átalakították a versenyeket. A „bennülős” megyei és országos döntőket online fordulókra váltották. A regisztrált tanulók így nem maradtak le az izgalmas feladatokról. Mivel valós versenykörülmények nélkül zajlottak a fordulók, így nem tudtak dobogós helyezéseket hirdetni. Ezért minden versenyzőt jutalmaztak online elismerő oklevéllel és Beni-bélyeggel. Ezeken kívül – ennek a kivételes versenyévnek a tiszteletére – egy különleges Beni-miniérmet is megkapnak majd, ha újra az iskolában folytatódhat az oktatás.
  Gratulálunk minden Versenyzőnek!

  Az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és AMI versenyzői:

  Kiss Milán 2. osztály
  Makkai Márton 2. osztály
  Varga Balázs 4. osztály
  Laczkó Jázmin 5. osztály
  Kazinczy Flóra 6. osztály
  Kiss Alexa 6. osztály
  Kiss Bíborka 6. osztály
  Novák Ákos 6. osztály
  Szemkó Réka 6. osztály
  Zsiga Lilla 6. osztály

  Kardos Edit
  tanító

  Encsi Hírek cikkei -2021 április

  Megújul az Encsi Zrínyi
  Nagy öröm számunkra, hogy a Szerencsi Tankerületi Központ által elnyert EFOP-4.1.2-2017-127-es kódszámú „Iskola 2020 Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében” elnevezésű pályázati konstrukció jóvoltából hamarosan megújul az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A közel 530 millió forint pályázati forrásból felújításra kerül az intézmény külső-belső környezete. A köznevelési intézmény Táncsics Mihály úti főépülete mellett megújul a Bem József utcai telephelye is. Az elnyert pályázati forrásból megtörténik az épületek infrastrukturális fejlesztése, korszerűsítése, illetve kapacitásbővítése. A projekt keretében megújulnak a szaktantermek, a fejlesztő és tehetséggondozó foglalkozások megtartására alkalmas helyiségek, a közösségi terek, a tanári szobák, a vizesblokkok. Sor kerül a tető részleges felújítására és akadálymentesítésre is. Az épület elavult villamosvezeték-hálózatának cseréje mellett új lámpatestek és világító berendezések kerülnek felszerelése, továbbá megújul a tantermek padlóburkolata is. A projektnek köszönhetően az intézmény külső környezete is gazdagodik, szépül, hiszen a zöldfelület fejlesztése, játszóeszközök, padok kihelyezése is megvalósul. A mindennapos testnevelés hatékonysága érdekében öntött gumiburkolatú sportpálya kerül kialakításra mindkét feladatellátási helyen. Ezen pályázati forrásból bővül az iskola infokommunikációs eszközparkja is a digitális környezet fejlesztése érdekében. Nagyon örülünk annak, hogy a közel 600 diákkal működő iskola korszerűsítése megvalósul, és a felújítás után intézményünk megfelel majd a 21. századi iskola követelményeinek.
  Szabó Árpád
  a Szerencsi Tankerületi Központ igaztatója